مدیریت فرآیندها
HSE مخفف سه کلمهی بهداشت Health ،ایمنی Safety و محیط زیست Environment است. سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست یک نظام مدیریتی است که با تغییر رویکرد پویا و پیشگیرانه نسبت به ریسکهای بهداشتی ایمنی، محیط زیست به صورت جامع، یکپارچه و فراگیر به مدیریت ریسکها در تمامی سطوح فعالیت و زندگی افراد میپردازد. این سیستم دارای یک نقشهی راه و سیر تکاملی شامل سه گام است که با اجرا و تکمیل هر سه گام آهنگ وقوع رویدادها و تعداد مخاطرات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی کاهش پیدا میکند.
لزوم استفاده و استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت محیط زیست
براساس گزارش سازمان بین المللی کار در سال 2007 هر سال در جهان 270 میلیون حادثه به وقوع میپیوندد و 160 میلیون نفر به بیماریهای شغلی مبتلا میشوند که ارمغان آن مرگ 2000000 انسان است. انسانهایی که چرخ صنعت را به حرکت درمیآورند و برای پیشبرد اهداف سازمان مهمترین سرمایههای صنعت به شمار میروند. علاوه بر آن از نظر اقتصادی زیان مالی این حوادث و بیماریهای ناشی از کار برابر با 40% از تولید ناخالص هر کشور برآورد شده است که تقریبا رقمی برابر 2826000 میلیون دلار آمریکا میباشد. بخش صنعت با 47% بیشترین آمار حوادث را به خود اختصاص داده است و بیشترین شدت حوادث به صنایع فلزی، شیمیایی، غذایی، نساجی و صنعت ساختمان مربوط میشود. علت وقوع 20% از حوادث عدم رعایت اصول ایمنی و حفاظت توسط کار فرما بوده است. با این وجود میانگین حوادث منجر به فوت در 5 سال اخیر 13 درصد بوده است که این میزان در سال 1385 با 4 % کاهش به 9% رسیده است.
در این میان میتوان افزایش 20 % درصدی تشکیل کمیتههای حفاظت ایمنی و بهداشت کارگاهها، افزایش 8/31درصدی تعداد بازرسیها را علل کاهش حوادث دانست. از سوی دیگر توسعهی پایدار با رویکرد دستیابی به راهکارهایی برای داشتن انسانهایی سالمتر، ایمنی نیز در دستور کار سازمان ملل قرار گرفته است. با عنایت به موارد فوق ارتقاء سطح سلامت افراد، ارزیابی خطرات احتمالی و برنامه ریزی پیشگیرانه از وقوع حوادث و فجایع ایجاد برنامه ملی منطقهای و ناحیهای و مدیریت پسماندها و حفظ و نگهداری اکوسیستم و ایجاد فرهنگ بهداشت، ایمنی و محیط زیست در راستای دستیابی به توسعهی پایدار از اهمیت ویژهای برخوردار است، به طوری که تمام سازمانها برای دستیابی به آن همواره در تلاش و کوشش هستند.
مزایای اجرای سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست
در حقیقتHSE، موضوعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست را در پروژهها تحت کنترل خود در میآورد. به عبارت دیگر در هر کدام از شاخههایHSE ، مواردی گنجانده شده که هر یک به تنهایی شامل موارد متعددی میباشد که انجام هر کدام ازاین موارد میتواند مزایایی به دنبال داشته باشد:
    1- بررسی پروژه از نظر مسائل بهداشت ، ایمنی و محیط زیست در تمامی مراحل
    2- اطمینان به مدیریت در مشخص کردن ریسکها و روشهای کنترل و کاهش آنها
    3- رعایت استانداردهای موجود ایمنی و بهداشت محیط زیست در ارتباط با پروژه در تمامی مراحل
    4- کاهش هزینهها و افزایش سودآوری و رقابت در بازارهای جهانی بسترسازی مناسب استانداردهای مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست
    5- افزایش اطمینان پرسنل از کاهش و کنترل خطرات بالقوه و بالفعل موجود در پروژه و اثرات سوء آنها
عدم توجه به ایمنی، منافع و فعالیتها و حتی خطوط تولید را تحت تاثیر قرار میدهد. از جمله فعالیتهایی که در سازمانها، شرکتها و بنگاههای تجاری در ارتباط با بهداشت و ایمنی و محیط زیست باید مد نظر قرار بگیرد شامل:
    1- حذف هرگونه حادثه
    2- حذف هرگونه آسیب به افراد
    3- حذف هرگونه آسیب به محیط زیست
و حرکت در جهت توسعه افزایش بهرهوری، رشد پایدار و بالندگی نیروی انسانی میباشد.
ایجاد محیطی ایمن که در آن تمامی عوامل آسیب رسان ارزیابی، شناسایی، حذف یا کنترل گردیده تا سلامت امنیت افراد اعم از کارکنان شرکت، پیمانکاران و مشاوران، مشتریان، بازدیدکنندگان، همسایگان و همچنین تاسیسات گوناگون را تضمین نماید از اولویتهای شرکت یا سازمان میباشد. بر این اساس تمامی مدیران، سرپرستان و کارکنان شرکت در رابطه با استقرار توسعه و بهبود مستمر نظام مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست مسئول میباشند.